dilluns, 24 d’octubre del 2011

I si les retallades a Sanitat fossin un delicte?

I si, a més d'un atac a la sanitat, les retallades del Govern de CiU fossin un delicte? És el que proposa l'exfiscal Anticorrupció, Carlos Jiménez Villarejo, en un article al diari El País.
Villarejo es basa en l'article 43 de la Constitució, que propugna "assegurar a tots una digna qualitat de vida", així com en l'article 23 de l'Estatut, referit al dret a la salut.

"Si la Constitució estableix que ha de garantir-se que la llibertat i igualtat siguin "reals i efectives" (art. 9.2), pot afirmar-se que els poders públics no només no poden empitjorar els nivells de satisfacció dels drets socials, sinó que han d'actuar avançant cap a cotes més altes de prestacions. És el que es diu principi de no regresivitat o, millor, de progressivitat", diu Villarejo.

L'exfiscal conclou que en la mesura en què la salut és un dret cívic, existeix "la possibilitat que les decisions polítiques de gravíssimes restriccions sanitàries no solament siguin un abús de poder, sinó que presentin una autèntica rellevància penal". I afirma que hi ha un article del Codi Penal, el 542, que castiga a les autoritats que "impedeixin" als ciutadans "l'exercici de drets cívics".